woensdag 19 december 2012

Heden       Lucas 2


dat is het nu
voor mij en voor u.

is

in de tegenwoordige tijd.

ons

dat zijn wij
die nu lezen en horen
en dit door Zijn Woord,
nu kunnen verstaan;

geboren

Het nieuwe leven.
Wat was van tevoren
is nu reeds vergaan.
want;

Jezus, Gods Zoon

kwam in ons bestaan.
Redder van zondaars.
Geloof in Zijn Naam!

Zullen wij, met de herders,
voor en door Hem
op de knieën gaan?

Soli Deo Gloria! 

‘Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven’ (Jesaja 9:5).
In deze tekst verdient het woordje ‘ons’ wel bijzondere aandacht, want op dit enkele woordje komt alles aan. Alle kinderen die geboren worden, worden voor zichzelf of voor hun ouders geboren. Alleen over dit ene Kind wordt gezegd dat het voor ons geboren is. ‘Ons’, ‘ons’, ‘ons’ staat er. Dit kind is voor ons allen, dus ons ten goede geboren. Voor Zichzelf was het niet nodig geweest dat Hij geboren zou worden. Daarom, wat Hij is, heeft en doet door Zijn geboorte of door Zijn mens-zijn, dat is aan ons beloofd als het onze. Wij zijn ermee gediend, want het is alles tot ons heil en onze zaligheid. Dit woordje ‘ons’ vereist evenwel een vast geloof. Al zou dit Kind immers duizend- en nog eens duizendmaal geboren zijn, en het was toch niet voor ‘ons’ geboren en ons eigendom geworden, dan waren wij daarmee nog niets geholpen. Wat helpt het ons dat van het begin der wereld af zo vele duizenden kinderen geboren zijn en dagelijks geboren worden? Nu, let op het Woord dat zegt wat deze Koning voor een Persoon is en hoe meesterlijk Jesaja Hem beschrijft en zijn woorden stelt en weegt. In de eerste plaats is Hij – zoals de Hebreeuwse tekst aangeeft – een geboren kind, een waar mens, zoals iemand uit een vrouw geboren wordt met een lichaam van vlees en bloed. Hij leeft, gaat en staat, werkt en doet als ieder ander mens, terwijl Hij toch zonder zonde geboren is en dit alles doet voor anderen. Op die manier hebben wij hier niet alleen dat dit Kind een natuurlijk onschuldig en heilig mens is, maar ook dat Hij geheel de onze is in alles wat Hij is, heeft, doet en kan. Aangezien Hij voor ons geboren is, is Zijn heiligheid en onschuld ook de onze en aan ons geschonken, alsof die ons eigen is. Nu tooien en kleden wij ons daarin voor God als met eigen schitterende kleren. Op die manier zijn wij – als wij dit geloven en voor waar houden – onschuldig en heilig, bekleed met de onschuld en heiligheid van dit Kind.

Maarten Luther
 
Die Epistel des Propheten Jesaia, so man in der Christmesse lieset, 1526, vgl. WA 19, 149, 14 – 150, 13 (verkorte weergave).

Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u ook gebruikmaken van onze website www.maartenluther.com (contact op de homepage).

Met vriendelijke groet,
Hugo C. van Woerden sr.
Lunteren



Geen opmerkingen:

Een reactie posten