donderdag 28 augustus 2014


In Joh. 14:27 zegt Jezus: Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u; niet gelijk de wereld die geeft, geef Ik hem u.




Vrede, na verdeeldheid.


Vrede wordt gegeven,
waar eerst werd geleden.
Door Jezus komst op aard,
wordt men niet van verdeeldheid bewaard.


Vrede zal men ervaren,
midden tussen oorlog en de gevaren,
waarin men zich bevindt.
Is het Jezus die de satan bindt.


Vrede zal men verstaan,
waar het met de onvrede is gedaan,
waar men Jezus op de golven ziet staan,
is de 'storm' daarvoor gegaan.


Vrede komt er in het hart,
waarvan de deuren waren gesloten,
Jezus komt met Zijn vrede,
door die deuren binnenlopen.


Vrede komt nooit zonder geweld,
want daarvoor is de vrede door niemand besteld.
Maar waar eerst de oorlog heeft gewoed,
komt op hun bede, Jezus met Zijn vrede

door Zijn vergoten bloed.



Soli Deo Gloria!




Zaligsprekingen (7)


‘Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen Gods kinderen genoemd worden’ (Mattheüs 5:9, weergave 1534).

Dit is de zevende eigenschap van de discipelen van Christus.Een vredestichter (1) zijn betekent: dat we graag bereid zijn om met raad en daad voor ieder vrede en verzoening te zoeken. Daarentegen dat we toorn en drift, onvrede en onenigheid, en allerlei kwaadwilligheid overal en altijd zoeken te voorkomen. Dit is dan nóg een deugd die wel een echte christelijke eigenschap mag worden genoemd. Geen wonder dat deze deugd hier zo hoog wordt geprezen!
Nu, het is niet zó bedoeld dat het alleen vredestichten wordt genoemd wanneer u tussenbeiden komt als twee kwajongens elkaar in de haren vliegen. Het gaat verder: deze deugd kan en moet men voortdurend beoefenen onder alle standen (2) en onder alle mensen. Waar we maar kunnen, moeten we verdeeldheid tegengaan en verzoening bewerkstelligen.Als voorbeeld: men ziet in de huisgezinnen dat man en vrouw het niet altijd met elkaar eens zijn. Wat doet de duivel dan? Voor hem is dat een goede gelegenheid: hij kan nu de getrouwden aanzetten om ruzie met elkaar te maken. Hij heeft immers duizenden middelen om overal onheil te stichten. Daarom stookt hij het vuurtje op en blaast er net zolang in, totdat er allerlei verwijten over en weer vliegen. Als niemand zijn mond meer in bedwang kan houden, dan heeft deze boef zijn zin en wens verkregen.Maar wat zegt Christus? – Man, vrouw, u bent toch discipelen van Mij? Dan moet u toch weten dat Mijn leerlingen vredestichters zijn? U hebt toch geen plezier in ruzie en twist, in razen, schelden en vloeken?
Natuurlijk, er zal ook weleens een verkeerd woord vallen, maar spoedig hebben ze er alweer spijt van en willen weer in vrede met elkaar leven. Zo moeten we met elkaar omgaan. Geef toch geen oorzaak dat de boze moedwil bij u intrekt. Zoek echter altijd dat de eensgezindheid spoedig weer nieuw en volkomen wordt. Dan alleen handelt u als een christen en bent u een zalig mens – want [denk er om!] u bent een discipel van Christus en een kind van God.

Maarten Luther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten