vrijdag 10 januari 2014

8 januari


„Daarom, vel geen oordeel vóór de tijd, dat de Heere komt, die ook hetgeen in de duisternis verborgen is, aan het licht zal brengen.” 1 Kor.4:5a


Lezen: Mattheüs 13:53-58 


We hebben als Christenen in de loop der eeuwen een eigenschap ontwikkeld waarmee we onszelf en anderen afgeleerd hebben de werken van God te zien. Het is de eigenschap van de kritische beschouwing! Er is bij ons zo weinig bereidwilligheid overgebleven om open te staan voor mensen, die anders denken dan wij. Zodra we iemand horen spreken vanuit een andere achtergrond dan we gewend zijn, rusten we niet voordat we een mening hebben over hem en we stoppen hem het liefst in een ons bekend vakje, waarmee we de zaak verder als afgedaan beschouwen, zonder ons af te vragen, of God misschien zelfs door hem heen tot ons wilde spreken.
Jezus zegt: „Een profeet wordt alleen in zijn vaderstad en in zijn huis niet geëerd”. Misschien bedoelde Jezus wel te zeggen, dat hoe dichter men bij iemand staat, hoe argwanender deze wordt bekeken. Goeroes uit het oosten worden aandachtig beluisterd, maar een Christenprofeet wordt in principe verworpen.
Immers, zodra hij iets zou zeggen waar we niet vertrouwd mee zijn, stellen we de vraag: ‘Wie is hij en tot welke kerk behoort hij?’ En hiermee erkennen we openlijk, zonder blikken of blozen, dat we de kostbare gave van onderscheiding, waar de Bijbel over spreekt, geheel zijn kwijtgeraakt.
Eén van de verfrissende ontdekkingen die ik deed toen ik eens in Israël was, was dat de Israëli niet vragen: ‘Waar kom je vandaan?’ of ‘Tot welke groep behoor je?’ Ze luisteren naar je en dan proeven ze of je ‘waar’ bent of niet en aan de hand daarvan wordt bepaald of je geaccepteerd wordt of niet! Ook frisse heidenen hebben die gave nog. Daarom zullen Joden én heidenen Jezus als hun Koning erkennen als Hij terugkomt! En wij???


www.bijbelsdagboek.nl
Weten is met Gods maat zijn gemeten!



Wij meten de maat zo vaak bij elkaar,
en geven ons eigen oordeel daarnaar.
Maar als God de maat bij ons zo zou meten,
zouden wij Zijn oordeel
over ons dan wel willen weten?



Gemakkelijk geven wij een ander een plek,
waaruit zijn denken en doen vertrekt.
Maar als God het met onze mening
over ons zelf zo zou moeten doen,
Zou onze schuld dan worden verzoend?



God ziet geen mens buiten Christus aan,
omdat Zijn Zoon dat zo nooit over ons heeft gedaan.
God laat in Christus Zijn Vaderhart zien.
Daaruit komt Zijn Liefde
voor verloren zondaars openbaar.



Rechtvaardig, barmhartig en genadig,
is God voor de mens
die in Zijn Zoon hen tot Hem roept,
Die mens is Zijn Vaderschap waardig,
daarbuiten is elk mens door God vervloekt!



Laat voor dat wij elkaar meten,
het eerst zelf van Zijn Zoon hebben geleerd,
dat wat wij door Zijn Geest kunnen weten,
dat elk mens tot God moet worden bekeerd.
door dit te van Hem te weten kan die mens 
de maat van Gods Liefde voor hem meten!



Soli Deo Gloria!  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten