woensdag 23 april 2014

Zijn eigen kruis dragen
 
Ieder draagt zijn eigen kruis,
zoals ook Jezus dat eens droeg,
dat kruis verschilt van huis tot huis,
maar voor ieder is
 het kruis van Jezus genoeg. 
 
 Ieder draagt zijn eigen kruis,
het één lijkt lichter dan het ander,
daarom draagt een christen
zo mogelijk ook
 het kruis van elkander. 
 
Ieder draagt zijn eigen kruis,
dat Hem door God is opgelegd,
Hij leidt de zijnen zo
naar het Vaderhuis,
zo heeft Zijn Zoon het ons gezegd.

 
Ieder draagt zijn eigen kruis,
gaat zo zijn Heiland volgen,
want hier op aard is niet zijn huis,
het verschilt bij ieder mens, de zorgen,
maar het is en blijft hier een kruis.

 
Ieder, die zijn kruis gelovig draagt,
weet waarom God dat van hem vraagt,
omdat Gods Zoon dat voor hem deed
het zwaarste kruis waaronder Hij leed,
dat heeft Hij voor ons gedragen.


 Geen kruis is hier te ruilen
of onder uit te komen,
tranen zal men door dat kruis huilen,
het zijn de zonden die dat belonen,
het kruis waar Gods gerechtigheid
in Christus bij ons kan komen wonen!
 
Soli Deo Gloria! 
Kruisdragen
‘Wil iemand Mij navolgen – die moet zichzelf verloochenen, en zijn kruis op zich nemen, en Mij volgen’ (Mattheüs 16:24, weergave 1534).
(…) We moeten nauwkeurig omschrijven wat het is om ‘zijn kruis’ op zich te nemen. Het is een opnemen van het kruis omwille van het Woord van God en van het geloof – dat wil zeggen: om deze reden de woede en het geweld van duivel, wereld, mensen, vlees, zonde en dood, vrijwillig op zich nemen en dragen. Zélf een kruis uitkiezen is hier niet nodig. Begin maar alleen bij het eerste deel van het [eeuwige] leven, en verloochen uzelf, dat is, verwerp de gerechtigheid van de werken en belijd de gerechtigheid van het geloof. Meteen zal dan het tweede deel er ook zijn, namelijk: het kruis, dat u dan op u moet nemen, evenals Christus het Zijne op Zich genomen heeft.
Hij voegt echter het opmerkelijke woordje ‘zijn’ [kruis] toe, want Hij leert ons niet dat wij dát kruis moeten dragen dat Hijzelf heeft gedragen. Maar Hij zegt dat ieder zijn eigen kruis moet dragen. Er is reeds voor ieder een kruis toebereid naar de maat van de kracht van hem die het zal dragen. We kunnen immers niet allen hetzelfde lijden, omdat we niet allen gelijk zijn in het geloof en in de kracht van de [Heilige] Geest.

Denk er echter wel aan, dat u úw kruis, en een tweede en derde hún kruis en zo verder – dat ieder zijn eigen kruis moet dragen. Het kan immers zijn dat het kruis van een zwakke [gelovige], hoewel het mogelijk op zich het lichtste kruis schijnt, toch voor hem even zwaar is, als voor Paulus zijn kruis geweest is – dat toch wel het zwaarste was (vgl. 2 Korinthe 11:23 vv en 12:7 vv).
Verschil in krachten maakt het kruis voor ieder gelijk, hoewel het toch met elkaar vergeleken heel ongelijk kan zijn. Voor de één is gevangenschap makkelijker te verdragen dan voor de ander. Datzelfde geldt voor verachting, bespotting, haat, beroving van goederen en zelfs voor de dood. Daarom is het dat aan ieder ‘zijn’ kruis, dat is zijn ‘eigen’ kruis opgelegd wordt, hoewel alle omstandigheden en ook de kracht van hen die het dragen, verschillend kunnen zijn.
Paulus vertroost ons echter met deze woorden: ‘Maar God is getrouw, Die u niet laat verzocht worden boven uw vermogen, maar met de verzoeking zal Hij ook de uitkomst geven, opdat u die kunt verdragen’ (vgl. 1 Korinthe 10:13).


Maarten Luther


Geen opmerkingen:

Een reactie posten